A grafomotorika II.

Ahhoz, hogy egy gyermek minél könnyebben megtanuljon írni, fejlett finommotoros mozgással kell rendelkeznie. A finommotorika azonban nem fejlődik a nagymozgások fejlesztése nélkül. Általánosságban véve elmondható, hogy azok az idegpályák, amelyek a aprócska, leheletfinom mozdulatokért felelnek, körülbelül a 6. életévig fejleszthetőek a leghatékonyabban. Minél fiatalabb korban célszerű “bemelegíteni” az ehhez szükséges izmokat, gyurmázással, tésztagyúrással, szabad firkálással, vagyis a finommotorikus készségek megalapozásával.

A grafomotorika nem csak az írást jelenti azonban! Ide soroljuk a színezést, pontösszekötést, a kötött helyen való rajzolást, formák másolását, a vonalak minél pontosabb követését, a vonalközben maradást….és még hosszan sorolhatnánk.

Az írásmozgás fejletlensége természetesen iskolásoknál megjelenik, de tüneteit látva sokan azonnal diszgráfiára gondolnak. A jelek között vannak átfedések, de a diszgráfia jóval összetettebb a grafomotorikai fejletlenségnél. Ilyen jelek lehetnek a kusza íráskép, a dűlöngélő betűk, változó méretű betűk, a túl erős vagy gyenge írásnyomaték, a hullámzó vonalvezetetés.

Ahhoz, hogy a grafomotorika valóban fejlődjön, és a gyerek írása szebbé és gördülékenyebbé váljon, nélkülözhetetlen a célzott mozgásfejlesztés.

  1. nagymozgások fejlesztése: kúszás, mászás, egyensúlyozás.
  2. tájékozódás fejlesztése: az irányok, viszonyszavak pontos ismerete.
  3. finommozgások fejlesztése: a kéz, csukló izmainak erősítése, ügyesítése.
  4. grafomotorika fejlesztése.

Aki úgy gondolja, hogy ezekből le tud csapni valamennyit, azt sajnos ki kell ábrándítanom: komplex fejlesztés nélkül sikert sem várhatunk, csupán azt érjük el, hogy a gyerek egy életre megutálja az írást-rajzolást.

A grafomotorika fejlesztéséhez az alábbiakban adok néhány ötletet:

  • vonalkövetés ujjal
  • különböző vonalak (hullám, egyenes, ferde, stb.) kirakása gombokkal, pomponokkal
  • nagyalapú papíron rajzolás vastag ceruzával, zsírkrétával. Lehet autópálya, labirintus, stb.
  • napos időben árnyék lerajzolása
  • hiányos rajzok, formák, vonalak kiegészítése
  • saját színező készítése rajzok átmásolásával
  • ábrák átrajzolása

Azt viszont ne felejtsük el, hogy először mindig nagy méretben gyakoroljunk. Ha úgy jól megy, csak akkor haladhatunk a kisebb méretű rajzok, ábrák felé.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold a Mindennapi Fejlesztés – Kreatív Hétköznapok Facebook oldalát és oszd meg a posztokat.

Instagramon is megtalálsz: dorasiposm.

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el