A mozgásfejlődési piramis

Több bejegyzésben volt már szó a különböző mozgásformákról. Ebben a posztban azonban megpróbálom röviden összefoglalni, milyen mozgásforma mire épül és mindez hogyan hat a tanulási képességekre.

Az emberi mozgás már méhen belül megjelenik: a magzat passzívan és aktívan egyaránt mozog. Érzi az anya mozgását és maga is egyre aktívabbá válik idővel. Születés után a babák mozgása még koordinálatlan, de már egy hónapos koruk körül képessé válnak fjük átfordítására egyik oldalról a másikra. A mozgásfejlődés során egyidejűleg fejlődik a kezek-lábak és a törzs izomzata. A babák megtanulják felemelni fejüket és fent is tartják, ameddig csak bírják, így kinyílik előttük a világ: hirtelen észreveszik, mennyi érdekes dolog veszi őket körül, így eljön a helyváltoztató mozgások ideje: az átfordulás, kúszás, mászás. Mindez természetesen hosszú ideig tart.

Bár nem ennyire látványosan, de a finommozgások is folyamatosan fejlődnek. Ennek köszönhető, hogy a gyerekek szemkörnyéki és száj körüli izmai is erősödnek, így kezdődik majd később a gőgicsélés és így válik látásuk egyre élesebbé. A kéz izmai szintén “beindulnak”. A darabos, hirtelen mozdulatok egyre finomodnak, egy idő után azt vesszük észre, hogy gyermekünk érdeklődést mutat a firkálás, barkácsolás iránt, egyre több aprósággal próbál manipulálni.

Amikor a gyerekek elérik az iskolaérett kort, a jól megalapozott finommozgásoknak köszönhetően el tudják sajátítani az írás és rajzolás művészetét is, amelyek már a grafomotorikus mozgások közé tartoznak.

Természetesen, ez a folyamat éveket vesz igénybe és sajnos bárhol bekövetkezhet elakadás. Ha az egyensúlyozó képesség reked meg, akkor megcsúsznak a nagymozgások, a finommozgások….A jó hír azonban az, hogy a mozgásfejlődési anomáliák jól és eredményesen oldhatók, ha nincs más szervi eltérés a háttérben. A kulcsszó ebben az esetben is a következetesség és tudatosság.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek lájkold a Mindennapi Fejlesztés – Kreatív Hétköznapok Facebook oldalát és oszd meg a posztokat.

Instagramon is megtalálsz: dorasiposm.

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el