Az önszabályozás

Az önszabályozás vagy önreguláció az egyik legfontosabb dolog, amelyet a gyerekek szépen lassan elsajátítanak. Ez az, amikor a gyerekek képessé válnak saját gondolataik, érzéseik, viselkedésük ellenőrzésére és módosítására az adott helyzetnek megfelelően.

Az önszabályozás a kulcs abban, hogyan kezeljük később, felnőttként is a különböző szituációkat: hogyan reagálunk, mit mondunk, hogyan mondjuk…. A babáknál először azt vesszük észre, hogy próbálja keresni azokat a dolgokat, amelyek számára kellemesek (cumizás, odabújás) és igyekszik távolodni a kellemetlenektől a feje elfordításával, rúgkapálással.

Később, ahogy a gyerekek növekednek, egyre inkább meg kell szokniuk, hogy kívánságaikat, szükségleteiket késleltessék és az ehhez kapcsolódó érzelmeiket is szabályozni tudják. Ugye ismerjük a “De én most akarom!” “Most azonnal kell!” felkiáltásokat? 😉 Emiatt az önreguláció egyik eleme az érzelmi szabályozás, amelynek során a gyerekek megtanulják, hogyan viselkedjenek a helyzetnek megfelelően.

Mindez természetesen éveket vesz igénybe és az iskolaérettség egyik fontos kritériuma. A szociálisan érett gyerek könnyebben illeszkedik a közösségbe, megtalálja a hangot kortársaival és a felnőttekkel is. Egyre jobban képes kezelni a konfliktusokat, erőfeszítéseket tesz céljai miatt és tudja saját szükségleteit rangsorolni és ha kell, halasztani.

Az önszabályozás kiépülésében kulcsszerepet játszanak a szülők és a nevelők. A két fél megfigyelései, problémamegoldó képességei vezetnek el ahhoz, hogy az ösztönösen viselkedő kisgyermekből jó önregulációval rendelkező kamasz majd fiatal felnőtt váljon. Amelyik gyermeknek fejlett az önszabályozó képessége, az tud később kitartóan, célratörően dolgozni céljaiért felnőttként.

A következő részben arról olvashattok bővebben, hogyan lehet segíteni az önszabályozó viselkedés kialakulását, illetve milyen fő magatartási zavarok fordulhatnak elő, amelyek igénylik a felnőttek hatékony közreműködését.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold a Mindennapi Fejlesztés – Kreatív Hétköznapok Facebook oldalát és oszd meg a posztokat.

Facebook.com/mindennapifejlesztes

Instagramon is megtalálsz: dorasiposm.

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el