Az önszabályozás segítése

Az önszabályozás képessége (csakúgy, mint minden más) folyamatosan alakul ki. A szülők-nevelők szerepe ennek megfelelően az irányítóból egyre inkább támogatóvá válik.

Az, hogy ez hogyan zajlik, javarészt a felnőttek megfigyelésein és azon múlik, hogyan próbálják megoldani a konfliktusokat. Erőből vagy próbálkoznak magyarázattal? Együttérzően vagy továbbra is inkább irányítóan? Mivel az önszabályozás alakulása is egy folyamat, ezért egy-egy próbálkozás nem sokat ér.

Mivel tehetünk többet? Azzal, ha időben reagálunk, a gyerek korának megfelelő választ adunk és odafigyelünk a viselkedés jelzéseire. Mindez nagyfokú következetességet kíván a felnőttektől, mert ne felejtsük el: az a gyerek fejlődik jól, ahol a környezet (és a felnőttek) kiszámítható és egyértelmű következményekkel jár egy-egy viselkedésformáért.

Ahhoz, hogy az iskolába lépő gyerek önregulációja megfelelő legyen, képesnek kell lennie arra, hogy érzelmeit hatékonyan felismerje. Legalább az alapvetőeket ismernie kell: öröm, szomorúság, harag, félelem. Ez 6 éves kor körül már kiegészülhet a kíváncsisággal, jókedvvel, bánattal, aggódással, stb.-vel.

Ha látjuk, hogy már ez gondot okoz a gyereknek, próbáljuk vele az alábbiak mentén megbeszélni a történteket:

  • mit érzel most? Mi volt a baj?
  • mit éreznek a többiek? Próbáljuk meg arra irányítani, hogy figyelembe vegye mások érzéseit is.
  • mit kellene tenned? Szerinted mi történik, ha ezt/azt teszed? Igyekezzünk számára megvilágítani, mi mivel jár és ezt ezután következetesen tartsuk is be. A lényeg az, hogy próbáljunk választási lehetőséget biztosítani a gyereknek (lehetőleg 2 elfogadható alternatívából), amelyben ő dönthet, így nem érzi azt, hogy a feje fölött döntöttek valamiben, hanem aktív részese a történéseknek, így érdekeltté válik abban, hogy a számára (és mindenkinek) előnyös viselkedésformát kövesse.

Mindez hosszú időt vesz igénybe, de ezzel érhetjük el azt, hogy gyermekünkből együttérző, felelősségteljes felnőtt váljon.

Van azonban olyan helyzet, amikor az önszabályozás fejlődési anomáliákba vagy a környezettel kapcsolatos gondok miatt nem alakul zökkenőmentesen. Ezekről a következőben olvashattok majd többet.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló tartalmakról, kérlek, lájkold a Mindennapi Fejlesztés – Kreatív Hétköznapok Facebook oldalát és oszd meg a posztokat.

Instagramon is megtalálsz: dorasiposm.

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el